Имате затнат нос?
Септаназал може да помогне.

Носот е првата одбранбена линија на респираторниот систем. Кога сте настинати, носната слузница се суши, со што нејзината одбранбена способност слабее. Ова значајно го зголемува ризикот за инфекција, затоа што здравиот нос може да помине во затнат за само 2-3 дена, што резултира со отежнато дишење, губење на осетот за мирис и немирен сон.

На кој начин носот од здрав поминува во затнат?

Ако се загрози одбранбениот механизам на носната слузница, се зголемува и ризикот за инфекција. Вирусите, бактериите или алергените можат да предизвикаат воспаление на носната слузница и оток. Ова резултира со следните симптоми:

  • – чешање на носот
  • – кивање
  • – секрет (најпрво воден, а потоа погуст за неколку дена)
  • – затнат нос

Помага при затнат нос и го намалува исцедокот*

При првите симптоми се препорачува солен раствор. Во случај на течење и затнат нос, користете Септаназал.

Клиничките испитувања докажаа дека Септаназал ефикасно помага при затнат нос и го намалува исцедокот кај пациентите со акутен ринитис*.

*Uranič N. Comparison of the efficacy and safety of the fixed-dose combination of xylometazoline and dexpanthenol contained in the medicinal product Septanazal® and xylometazoline alone in nasal congestion in patients with acute rhinitis. Med Razgl 2018; 57 (3): 457–66. Достапно во: http://medrazgl.si/arhiv/mr18_3_12.pdf