Спрејот Септаназал содржи две активни состојки кои овозможуваат двоен ефект.

ксилометазолин

ксилометазолин - ефикасно го одзатнува носот и го намалува отокот на носната слузница и секретот од носот

Двоен ефект

декспантенол

декспантенол - има заштитно дејство и нежно ја лекува носната слузница

Септаназал

Септаназал брзо помага при затнат нос.

Затнатиот нос е еден од највознемирувачките симптоми на настинката. Затоа е важно лекот да делува веднаш.

Септаназал делува за 1 минута.*

Уште во првата минута, силната и интензивна блокада на носот се намалува за 28 % по апликација на Септаназал.

*Uranič N. Comparison of the efficacy and safety of the fixed-dose combination of xylometazoline and dexpanthenol contained in the medicinal product Septanazal® and xylometazoline alone in nasal congestion in patients with acute rhinitis. Med Razgl 2018; 57 (3): 457–66. Достапно во: http://medrazgl.si/arhiv/mr18_3_12.pdf

Долготрајното дејство овозможува непрекинат и мирен сон

Септаназал делува за 1 минута.* Поради неговото долготрајно дејство, можете да бидете активни во текот на целиот ден, да дишете нормално во текот на ноќта и да се чувствувате свежо во утринските часови.

  • + Делува за 1 минута*
  • + Долготрајно го олеснува дишењето
  • + Не содржи конзерванси

Долготрајното дејство

*Uranič N. Comparison of the efficacy and safety of the fixed-dose combination of xylometazoline and dexpanthenol contained in the medicinal product Septanazal® and xylometazoline alone in nasal congestion in patients with acute rhinitis. Med Razgl 2018; 57 (3): 457–66. Достапно во: http://medrazgl.si/arhiv/mr18_3_12.pdf